Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να συνδέονται σε ένα κύκλωμα σε
σειρά


ή παράλληλα.


Όταν συνδέονται σε σειρά, δηλαδή η μια μετά την άλλη, τόΠροσθήκη  εικόναςτε βρίσκονται στον ίδιο κλάδο του κυκλώματος και λειτουργούν χρησιμοποιώντας το ίδιο ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη σύνδεση αυτή όταν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε και οι άλλες συσκευές που είναι στον ίδιο κλάδο σταματούν να λειτουργούν.

Όταν συνδέονται παράλληλα, τότε βρίσκονται σε διαφορετικό κλάδο του κυκλώματος και λειτουργούν χρησιμοποιώντας ξεχωριστά ηλεκτρικά ρεύματα. Στη σύνδεση αυτή όταν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε οι άλλες συσκευές συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.


Γι αυτό το λόγο όλες οι οικιακές συσκευές που βρίσκονται σε ένα σπίτι είναι συνδεδεμένες με παράλληλη σύνδεση μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και όταν κάποια από αυτές χαλάσει.



Σύνδεση σε σειρά και παράλληλη




Διαδραστικό
ΚΛΙΚ


ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Παρατήρησε το παρακάτω κύκλωμα. Πότε θα σβήσουν και οι τρεις λάμπες;

α) Όταν καεί η Α

β) Όταν καεί η Β

γ) Όταν καεί η Γ

δ) Σε καμιά περίπτωση

Αιτιολόγησε την απάντησή σου
..........................................................................................................



2. Ο Μάριος και η Σοφία αγόρασαν λαμπάκια για δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα στόλιζαν στην Αράχοβα, που είχαν πάει για διακοπές. Ο Μάριος πήρε λαμπάκια με σύνδεση σε σειρά και η Σοφία με παράλληλη. Το δέντρο ποιου από τους δύο ήταν πιο πιθανό ότι θα ήταν φωτισμένο το βράδυ των Χριστουγέννων;


............................................................................................................