Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΤΡΩΣ

Ιταλία

Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία (Στα Ιταλικά: Repubblica Italiana ή Italia) είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ ανήκει στην Ιταλία και η πόλη Καμπιόνε ντ'Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας.

Πρωτεύουσα της είναι η Ρώμη με την τεράστια ιστορία της.

Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις κλιματολογικές συνθήκες από τόπο σε τόπο, αν και γενικά το κλίμα της είναι ήπιο, εύκρατο και, κυρίως σαν χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο, παρουσιάζει την ιδιομορφία του μεσογειακού κλίματος. Σαν μόνη εξαίρεση είναι το κλίμα της κοιλάδας του Πάδου που είναι ηπειρωτικό, με ψυχρό χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι και βροχές σ' όλη την διάρκεια του χρόνου

Παράγει γεωργικά προϊόντα παρόμοια με τα ελληνικά αλλά με ρυθμούς παραγωγικότητας πολύ ψηλότερους από αυτούς της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στην εκμηχάνιση της γεωργίας (τρακτέρ και άλλα σύγχρονα μηχανήματα), στη συστηματική επιχειρηματική δραστηριότητα και στα μεγάλα αγροκτήματα. Παράγει κρασί, λάδι, εσπεριδοειδή, δημητριακά, βαμβάκι, καπνό, ρύζι κ.ά.
Είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Γαλλία, στην παραγωγή κρασιών και ο ανταγωνισμός των δύο αυτών χωρών στα κρασιά είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ο.Κ., όπου και οι δύο συμμετέχουν. Επίσης έρχεται δεύτερη στην παραγωγή λαδιού μετά την Ισπανία.

Η ιταλική "κουζίνα" είναι μία από τις πιο εκλεπτυσμένες και πλούσιες στην Ευρώπη με ποικίλες γεύσεις, όπως οι πικάντικες γεύσεις της Νάπολης και της Καλαβρίας, οι σπεσιαλιτέ «πέστο» της Λιγυρίας και τα τυριά και το ριζότο των ιταλικών Άλπεων.

Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (ποια συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (σπαγγέτι) θεωρείται κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα .


Δραστηριότητα
Διάλεξε μια χώρα του κόσμου και κάνε μια ανάλογη μικρή παρουσίαση όπως την παραπάνω