Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τα μεγάλα κράτη που αποτελούν τη Βόρεια Αμερική είναι ο Καναδάς , οι Η. Π. Α. και το Μεξικό.



Επίσης ανήκουν και τα μικρά κράτη της Κεντρικής Αμερικής και τα νησιά της Καραϊβικής θάλασσας.
Το μεγαλύτερο κράτος σε έκταση, αλλά και από τα μεγαλύτερα του κόσμου είναι ο Καναδάς.



Όμως παρόλο που είναι πολύ μεγάλος σε έκταση, ο πληθυσμός του είναι αραιοκατοικημένος αφού μόλις το 50% του συνολικού εδάφους του κατοικείται. Και αυτός ο πληθυσμός είναι μαζεμένος κυρίως στις περιοχές των Μεγάλων λιμνών και στην κοιλάδα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου.


Επίσης ο Καναδάς θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου αφού παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη
Μεγάλες πόλεις του είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο, το Κεμπέκ, ενώ πρωτεύουσα του είναι η Οτάβα. Όλες αναπτύχθηκαν, αφού είναι κτισμένες σε εύφορες πεδιάδες, με παρουσία λιμνών και ποταμών και άφθονες πρώτες ύλες. Επίσης το υδρογραφικό δίκτυο ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών, την άρδευση καθώς και την υδροηλεκτρική παραγωγή.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(Η. Π. Α.) αποτελούνται από 50 πολιτείες.





Καθεμία από αυτές έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, η οποία διεκπεραιώνει τα προβλήματα των πολιτών της. Όλες μαζί οι πολιτείες διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό.


Ο Λευκός Οίκος της Ουάσινγκτον είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου και του Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έλαβε το όνομά του το 1901 λόγω του λευκού χρώματος του εξωτερικού του.

Αρμοδιότητες της είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η ασφάλεια, η άμυνα και η οικονομία του κράτους.
Το θετικό στοιχείο στη λειτουργία ομόσπονδου κράτους είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων του, καθώς και η μεγάλη ευελιξία διακυβέρνησης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Αρνητικό στοιχείο από την άλλη είναι η δυσκολία στη συνεργασία ανάμεσα στις πολιτείες.

Μεγάλες πόλεις των Η. Π. Α. είναι η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η Νέα Υόρκη, το Ντάλας, η Νέα Ορλεάνη, η Ατλάντα, το Σιάτλ, το Κλίβλαντ κ. ά.


Με τη βοήθεια του χάρτη σου προσπάθησε να βρεις τις 25 μεγάλες πόλεις από το παρακάτω παιχνίδι

ΚΛΙΚ


Η Νέα Υόρκη με τους πολλούς ουρανοξύστες


Το άγαλμα της Eλευθερίας είναι ένα ψηλό άγαλμα, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ;

"...κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάνικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.
Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή. Και η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.
Ναι αγαπητοί φίλοι. Ο φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την αλήθεια. Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας!



Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει. Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του εθνικού τους συμβόλου. Αν όντως είναι έτσι εύγε στον άριστο άνδρα. Πάντως αποφάσισα να αποκαλύψω στους συνέλληνες το θέμα και κυρίως στους ομογενείς μας των ΗΠΑ, για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι το εθνικό τους σύμβολο, το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες..."

του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού Φιλολόγου Ιστορικού-Συγγραφέως
Από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ


Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν αναπτυχθεί και έντονες ελληνικές κοινότητες όπως στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στη Βοστόνη, στο Λος Άντζελες, στο Λας Βέγκας κ. α.


Έλληνες μετανάστες παρελαύνουν στην Νέα Υόρκη κατά την εθνική γιορτή των ΗΠΑ (4 Ιουλίου). Φωτογραφία του 1910 με 1915.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο περιοχές των Η. Π. Α. που είναι και μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Η Αλάσκα και η Χαβάη.

Εντόπισε στον παρακάτω χάρτη τις δύο περιοχές



Και οι δύο περιοχές είναι με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον λόγω των λιμνών, των ποταμών, των βουνών των δασών και των πάγων της πρώτης και των παρθένων ακτών της και των ηφαιστείων της, η δεύτερη. Δες στο παρακάτω βίντεο, μέσα σε 1,5 λεπτό, πώς μετατρέπεται η θάλασσα σε πάγο και μένει έτσι για 7 ολόκληρους μήνες στην Αλάσκα



Χαβάη




Το Μεξικό είναι το μεγαλύτερο κράτος της Κεντρικής Αμερικής και συνδέει Βόρεια και Νότια Αμερική.



Παρουσιάζει μεγάλη ιστορία και αξιόλογο πολιτισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε από τους Αζτέκους και τους Μάγια, δηλαδή πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής.

Θυμάσαι ποια ξένη κινηματογραφική ταινία βασίζεται πάνω σε "προφητεία" του ημερολογίου των Μάγιας;



Επίσης λέγεται και Λατινική Αμερική - μαζί με τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής - λόγω του ότι τα ισπανικά(λατινική γλώσσα) είναι η κυρίαρχη γλώσσα σε πολλές από τις παραπάνω περιοχές.
Το κλίμα του χαρακτηρίζεται από ψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές ενώ επηρεάζεται τόσο από τα ψυχρά ρεύματα του Ειρηνικού όσο και από τα θερμά του κόλπου του Μεξικού και έτσι όλο το χρόνο παρουσιάζει σχεδόν ίδια θερμοκρασία

Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πόλη του Μεξικού που έχει περίπου 20.000.000 κατοίκους και βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο ( 2.240 μ.)


το κέντρο της πόλης

Θυμάσαι ποια επιδημία είχε ξεκινήσει από το Μεξικό και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη;